Min syn på den Globala chatten

Med risk för att låta gnällig och sur skriver jag det här inlägget. Det är något jag har funderat över under en lång tid, och kontrasten mellan när jag började spela tidigt efter att första svenska servern öppnade upp och nu är skrämmande markant. 

 
Det här känns som ett väldigt omtalat ämne. Det känns också väldigt aktuellt med tanke på den nuvarande situationen som varje dag blir mer och mer okontrollerbar. 
 
Vad är den Globala chatten?
Den Globala chatten är en möjlighet som getts till oss spelare för att vi lättare ska kunna komunicera med större utsträckning i spelet. Det är en allmän chatt där alla som har bekräftat sin e-post adress kan delta i konversationer. Det är här dem flesta väljer att göra reklam för sina klubbar, bloggar, aktiviteter i spelet och det är även hit man vänder sig om man behöver snabb hjälp. Till en början hette den Globala chatten "Stallchatten" vilket var en liknande chatt men som var begränsad till ett mindre område kring det stallområde man var närmast. Alltså kunde en spelare som befann sig i Firgrove inte se vad en spelare i Fort Pinta skrev i stallchatten, som dem nu hade gjort med den globala.
 
Problemet med den globala chatten ligger inte i att den inte fyller sin funktion. Chatten är ett väldigt effektivt hjälpmedel och man kan även hålla fina samtal med andra spelare utan att det blir något märkvärdigt. Problemet ligger i att chatten är obevakad. Det är vi spelare som rapporterar om någon missbrukar eller på andra sätt upplevs som stötande i chatten. Att vi spelare blivit varse om hur pass fri den här chatten är har gjort att många spelare flera gånger missbrukar genom att spamma, starta bråk, slänga skällsord osv osv. Dagliga exempel man ser i chatten - "Idio*t" - "Jag ska ta livet av mig" - "MEN LÄGG DIG INTE I" - "Sluta bråka.. snälla" - "Besök min blogg, besök min blogg, besök min blogg..." - "jag är mobbad i spelet och på riktigt" - "Alla som hatar mig säger 123" - osv osv.
 
Jag vill att vi efter dessa exempel har i åtanke att dem flesta uttalas av spelare som många inte hunnit sig upp i tonåren, och för det mesta är det endast för att söka uppmärksamhet. Speciellt yngre spelare har en förmåga att tro i ren ovishet att man kan skriva vad som helst på internet utan att det ger några konsekvenser. Och i det här fallet är det ofta så att dem kommer undan. Även äldre spelare kan många gånger bli riktigt spydiga i chatten och jag har sett många gånger hur spelare i min egen ålder och äldre har sett ner på och idiotförklarat en yngre eller jämnårig spelare. Det tycker jag inte heller är okej. Är man i ett allmänt chattrum får man helt enkelt tänka på hur man beter sig oavsett hur irriterad man är bakom skärmen. Det är inte okej att uttrycka sin ilska inför alla andra spelare som inte har något med saken att göra, och därmed dra ner stämningen för dem som har chatten uppe och läser. 

Att bråka i Globala chatten och sedan sitta och "skrika" åt folk att inte lägga sig i - det idiotförklarar jag totalt och har ingen som helst förståelse för. Är man på den mognadsnivån att man väljer att hantera sin konflikt i en allmän chatt så får man också acceptera att alla i den här chatten kan ta åt sig och bli irriterade. Dem kommer då att säga till. För allas trevnad - förflytta er till en annan chatt. Vi vill inte höra om era fåniga gräl.
 
En annan sak som förekommer ofta är hur spelare diskuterar andra spelare som inte finns inne i spelet eller som inte är aktiva vid tangentbordet precis då, och därför inte kan försvara sig. Det har varit en hel del tjaffs om olika mer välkända spelare på senaste tiden där det har diskuterats allt ifrån vem som är bäst till vem det egentligen är som sitter bakom skärmen. Skulle ni vilja att folk pratade om er när ni inte kunde se vad som sas och i värsta fall försvara något som sägs? Skulle inte tro det. Inte heller är det okej att spamma chatten bara för att en viss spelare loggar in. Vill ni prata med en spelare så ta kontakt med denna på annat sätt. Att skrika dess namn och desperat försöka ta reda på var personen befinner sig är inte acceptabelt och kan inte heller vara roligt för den som blir utsatt för tjatet. Sedan vet jag att dem mer "välkända" ofta är väldigt glada över att bli välkomnade in i spelet. Men vi måste börja dra gränser. 
 
Till sist tänkte jag sa upp en ständig diskussion som pågått väldigt länge i vår kära Global. Det handlar om Star Stables egna kändisar - som inte får kallas kända? 
"Man är inte känd i SSO, man är igenkänd :3" - Språkkunnig som jag är kan jag säga, lägg ner det där. Att säga känd, igenkänd, välkänd. Alla dessa kan lika väl ha samma betydelse. En person som är igenkänd på ett område kan man lika gärna säga är känd på det området, och samma sak gäller i Star Stable. 
Dem är kändaigenkända och välkändaSen ska man ha i åtanke att en spelare som man själv tänker "wow," över kanske 95% av spelets resterande medlemmar inte har en aning om vem det är.
 
Fundera på saken, och framförallt - Tänk på hur ni beter er i den globala chatten så att vi kan återfå en trevlig stämning i vår kära pixelvärld. Bråkar någon med dig? Det är ett spel. Ignorera spelaren och byt konversation till en glad vän istället och hitta på något. Det lönar sig ingenting att bråka på internet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback